Nu ai avea curaj sa incerci macar una din ele

Cat de curajos esti? Cu fiecare stampila pe care o pui pe pasaport, cu fiecare granita pe care o treci, ajungi sa cunosti obiceiuri noi, dar si mancaruri noi. Gastronomia joaca un rol important in cultura fiecarei tari. Cum dragostea trece prin stomac asa si o mancare mai deosebita te va face sa iti amintesti de calatoria ta.

1.A-ping-Cambodgia

Ai curaj sa mananci a-ping? In primul rand este o mancare foarte delicioasa, crocanta si cu un gust deosebit. Este un preparat simplu, se mananca impreuna cu putin usturoi, sare sau putin piper dupa gustul fiecaruia. Hai sa iti spun, a-ping este de fapt o tarantula prajita. Exact, o tarantula! La inceput ii mananci picioarele, care sunt foarte crocante si bogate in proteine.

2.Sannakji-Coreea de Sud

Nu fi surprins daca mancarea fuge din farfurie.

O mancare invaluita in controverse, propune un gust aparte. O mancare din Coreea de Sud care se serveste cu putina branza si sos wasabi, are un gust dulce si miroase foarte frumos. Insa aceasta mancare nu este pentru cei slabi de inima. In farfurie se afla o caracatita. Unii spun ca inca ar fi vie, altii spun ca tentaculele se mai misca din cauza nervilor pe care ii are. Ceea ce e foarte important de retinut, daca te incumeti sa mananci Sannakji, trebuie sa mesteci foarte foarte mult. Daca nu mesteci este posibil ca acele tentacule sa iti ramana in gat.

3.Balut-Phillipines

Localnicii considera aceasta mancare un afrodisiac puternic, dar pentru noi cei care nu traim acolo, sa mananci un ou fertilizat este probabil cel mai ciudat lucru pe care l-am putea face. Chiar daca suna oribil, Andrew Zimmerman, un chef bucatar celebru a afirmat ca gustul nu este deloc rau. Pentru a manca asta trebuie sa fiti instruit de localnici fiindca procesul este complicat. Cel mai bine se consuma cu bere.

4. Surstromming-Suedia

Daca treci peste miros, vei gusta o mancare foarte delicioasa. E rau ca nu prea poti sa treci peste miros. Surstromming este un peste hering lasat la fermentat timp de cateva luni la temperatura de 15 grade Celsius. Din cauza mirosului puternic, aceasta mancare nu se consuma in interior, doar pe terasele amenajate in exterior. Trebuie urmate cateva reguli atunci cand te hotarasti sa incerci aceasta delicatesa: Respiri doar pe gura, nu mananci niciodata simplu ci intotdeauna cu un cartof, o rosie o bucatica de ceapa si trebuie sa incepi intotdeauna cu o mica bucata de peste peste o felie mare de paine.

5.Hákarl, Islanda

Aceasta mancare este raspunsul islandezilor la Surstromming-ul din Suedia. Aici insa, este vorba de carne de rechin. Se lasa la maturat in nisip, se pun pietre peste pentru a se scurge tot lichidul din corp. Dupa 4,5 luni se serveste in bucati mici, are o textura gumoasa si usor de ingerat, insa mirosul este ceva aparte. Miroase a amoniac si detergent. Daca ai un stomac de fier, incearca-l cu acest preparat.

In calatoriile tale, care a fost cea mai stranie mancare pe care ai gustat-o?